[X]

אריזות וכלים מתכלים – הפתרון לעולם נקי יותר

מאת שרלי שטרית, פורסם במוסף “הארץ”

אחרי 20 שנות עיסוק בחומרי גלם פלסטיים הבין אבנר ענבר, מנכ”ל ג’וליבר, שהעתיד הולך לכיוון הפולימרים ממשאבים מתחדשים – והקים את חברת אקוג’ו המייצרת ומשווקת כלים חד-פעמיים מתכלים, אקולוגיים וידידותיים לסביבה.

“את משאבי האנרגיה עתירי הפחמן, שלכדור הארץ לקח 200 מיליון שנה ‘לבשל’, אנחנו מחסלים ב-50 השנים האחרונות בצורה אקספוננטלית, ובקצב הזה -מתישהו ב-30 השנים הבאות ייגמרו מקורות הנפט” – כך סבור אבנר ענבר, מנכ”ל חברת ג’וליבר (Jolybar) לעיבוד ושיווק חומרי גלם פלסטיים. לפני 10 שנים, כשהבין כי “ככל שלאדם יהיו תחליפים נבונים יותר ומתחדשים, כך ייטב”, הקים יחד עם שותפו יואל בלומנברג את חברת אקוג’ו (Ecojo), המייצרת ומשווקת כלים חד-פעמיים מתכלים, אקולוגיים וידידותיים לסביבה.
“כל השנים עבדנו רק עם יריעות שלמעשה מיוצרות מנגזרות של נפט”, אומר ענבר, “ומתישהו בשנת 2006, כשהתוודענו למה שנקרא ‘פולימרים ממשאבים מתחדשים’, החלטנו לקחת את החברה ולהכניס אותה לתוך מסגרת של חזון: להגיע תוך 10 שנים לכך שכל היריעות ייוצרו מפולימרים ממשאבים מתחדשים. לצערי, החזון הזה קיבל ארכה פעמים רבות כי עדיין אי אפשר להחליף את כל הפלסטיק – בארץ, ולא רק בה – גם בגלל פערי מחיר וגם כי הפולימרים האלה צעירים. עדיין, חלק מהתכונות והשימושים בפולימרים המסורתיים לא ניתנים לשחזור באמצעות פולימרים ממשאבים מתחדשים”.

הופכים לקומפוסט
מקורות הפולימרים ממשאבים מתחדשים הינם רבים ומגוונים החל מקני סוכר ופסולת מזון, ועד אצות ובקטריות. מאחר שהפלסטיק הוא פחמני, ניתן להחליף את מקורו של הפחמן מנפט למקורות אחרים של פחמן. “פסולת הייצור של האדם מכילה מקורות רבים של פחמן”, מסביר ענבר, “ואקוג’ו נמצאת בעיצומם של תהליכים לאיתור ולהטמעה של טכנולוגיות וחומרים ממשאבים מתחדשים. הפולימרים הכי שימושיים כיום על ידינו הם עמילנים שונים ו-Poly Lactic Acid (PLA), המופק מתירס או ממקורות צמחיים אחרים”.
שותף חשוב לכל פעילות היצור והפיתוח של אקוג’ו הוא מפעל כפרית מכפר עזה, אשר מהווה זרוע הפיתוח והיצור של הקומפאונדים (תערובות הפולימרים) הנקראים ©ECOMP המאפשרים את ייצור המוצרים עצמם: יריעות לאריזה, שקיות מתכלות לקומפוסט וכד’.
אקוג’ו משווקת פתרונות כוללים ותחליפים לרוב מוצרי האריזה הקונבנציונליים המיוצרים ממגזרות נפט, החל ביריעות בעוביים שונים וכלה במוצרים מוגמרים כגון בקבוקים, צלחות, כוסות, סכו”ם, מגשיות לירקות ופירות, ושקיות ©ECOMP מכל הסוגים והגדלים – שהמאפיין המשותף להם הוא שכולם מתכלים. החברה (כפרית) היא מהבודדות בארץ שפיתחה, מייצרת ומוכרת שקיות מתכלות שעומדות בכל התקנים הבינלאומיים המחמירים.
מוצרים רבים נוספים, המתכלים ביולוגית במלואם, נרכשים על-ידי החברה ממגוון רחב של יצרנים ברחבי העולם, ומשווקים על ידה. שיעור המוצרים מייצור עצמי עומד כיום על כ-30% מכלל המוצרים שהחברה משווקת. חלקם מיוצרים בשוויץ, הונג קונג, הודו וסין, וחלקם בישראל, בשיתוף פעולה עם מפעלי א.מ.ג., עטיפית, אמיר אשד ואחרים.

מה מייחד את מוצרי אקוג’ו לעומת מקביליהם בשוק?
“הם כולם מתכלים בתנאי קומפוסט שכוללים לחות, טמפרטורה גבוהה, עיכול בקטריאלי או פטרייתי או ביולוגי. הקומפוסט מכלה את השקית או האריזה תוך כמה שבועות, כשהוא הופך את המוצר לביו-מאסה (אדמה) ו-CO2 – מבלי להצטרף לערימות האשפה האינסופיות או למפגע סביבתי. מאידך, בתנאי מדף רגילים המוצרים שלנו מחזיקים מעמד ככל מוצר אחר. הם ברובם רב-שימושיים, ובצלחות או המגשים שעשויים מעלי דקל משתמשים רבים מלקוחותינו באופן רב-פעמי”.
היקף המכירות של אקוג’ו עומד כיום על כ-15% מכלל מחזור המכירות של ג’וליבר, אבל ענבר צופה לרחוק: “אנחנו מאוד מקווים שהוא יהפוך להיות החלק הדומיננטי בפעילות שלנו”. קהל לקוחות החברה בישראל מגוון וכולל בתי קפה ומסעדות כגון רשתות אספרסו בר, סי קפה ורשת בתי הקפה של הולמס פלייס; חברות הייטק וביניהן HP, חנויות בריאות, חקלאים ועוד. במקביל, מיוצאים מוצרי אקוג’ו לגרמניה, לאוסטריה ובעיקר לאיטליה, במסגרת שיתוף פעולה עם חברת כפרית.
אולם עיקר גאוותו של ענבר היא בשיתוף הפעולה מול הרשויות המקומיות, שרוכשות את שקיות האשפה המתכלות של אקוג’ו. “יש לנו כבר ארבע רשויות ומועצות אזוריות – גליל עליון, משגב, עמק יזרעאל ומועצת זיכרון יעקב – אשר יצרו בשטחי המועצה מצב שבו התושבים מפרידים את האשפה הרטובה לתוך שקיות קומפוסט שאנחנו מספקים, המותרות במיוחד להתכלות מהירה”.

לעולם נקי יותר
אקוג’ו היא חטיבה בתוך קבוצת ‘ג’וליבר’ (Jolybar), אותה הקים ענבר לפני כ-30 שנה ביחד עם שותפו בלומנברג, במטרה לרכז ולפתח את תחום האריזות המתכלות ביולוגית ומיוצרות ממשאבים מתחדשים. שתי החברות עוסקות בטווח רחב של יריעות וחומרי גלם, מייצגות את מובילי היצרנים בעולם ומביאות לתעשיית האריזות הגמישות ניסיון של ארבעה עשורים בתחום. ענבר אומר כי בלומנברג “לא מעורב פיזית בפעילות החברה כיום, אבל הוא היה אחד הטריגרים להקמת אקוג’ו. לפני כ-10 שנים הוא הקים משק אורגני ביוספרי, שבו יש לו ירקות ומשק חי של עיזים לחלב וגבינות”.
לדברי ענבר, “חברת ג’וליבר מספקת למפעלים חומרי גלם לאריזת מזון, באופן מיידי מההזמנה – בתוך 48 שעות. כיום אנחנו מתרכזים באקוג’ו בקידום תחום היריעות והשקיות – התחום שבו הכי קל לשוק להבין את היתרונות שיש בפולימר שמיוצר ממשאב מתחדש, פולימר שגם קל להביא אותו להתכלות מלאה”.

היכן נמצאת ישראל ביחס למדינות העולם, מהבחינה הזו?
“בעולם יש כבר כמה מדינות שאסרו בחוק ייצור של שקיות מפוליאתילן, מה שהעביר את כל ייצור השקיות לסופרמרקטים ולחנויות – לפולימרים ממשאבים מתחדשים. בעולם היום רווחת הדעה שעל היצרנים מוטלת אחריות מלאה לאריזות מוצריהם – משלב הייצור של האריזה ועד שלב ‘סוף החיים’ שלה – בין שעל ידי איסוף ומיחזור, הטמנה, השמדה בשריפה או כל פתרון אחר, ובלבד שהאריזה לא תהווה נטל על הרשויות והאזרח, בצורת פגיעה בסביבה”.

עושה רושם שהנושא האקולוגי בוער בך. מה, לסיום, הביא אותך לעסוק בתחום זה?
“סקרנות ורצון להשאיר אחריי עולם נקי יותר, ואם אפשר גם להתפרנס מזה – מה טוב”.

מוצרים נלווים
  • אריזות טייק אווי
    קערות קראפט
  • כוסות מתכלות לשתיה חמה
    כוסות לשתיה חמה
  • כוסות לשתיה קרה
    כוסות לשתיה קרה
  • כוסות מתכלות למוזלי
    כוסות למוזלי עם תוספות
  • סכו"ם מתכלה מתירס
    סכו”ם מתירס (לבן)
  • סכו"ם מתכלה מעץ
    סכו”ם מעץ
  • שקיות מתכלות לקומפוסט
    שקיות קומפוסט
  • שקיות מתכלות שקופות
    שקיות שקופות
  • שקיות אשפה מתכלות
    שקיות אשפה
  • קשיות מתכלות
    קשיות שתיה

השקיות החדשות שלנו כבר כאן!

לחצו כאן וקראו עוד

 

שקיות אשפה מתכלות
דילוג לתוכן